fbpx
Cart is empty

Chemo en de Happinez

Ik zit in het ziekenhuis op de chemo afdeling. Mijn lief krijgt een dosis gif ingespoten, in de hoop haar leven een paar maanden te verlengen. Op de tafel in de wachtruimte ligt een Happinez. Ik sla het open en zie met mooi vormgegeven letters: ‘Het echte geluk is voor mensen die verdriet hebben, want God zal hen troosten.’

In deze blog een persoonlijk verhaal. Hoe ademhaling en meditatie in mijn leven een grote rol zijn gaan spelen.

Het was eind 2014. Ik was stuk, vastgelopen in het leven door de dagelijkse confrontatie met de kanker. Die zichtbaar verspreidde over het lichaam van mijn lief, en daarbij genadeloos alles kapotmaakte. De nachten van zieke wanhoop, telkens die spanning rond uitslagen en angst voor de naderende dood. We waren 2 jaar onderweg sinds de eerste diagnose en we hoopten nu nog op een paar maanden samen, zodat we nog konden trouwen. Ik wilde zo graag goed zorgen voor mijn lief. Een sterke man zijn. Ik deed het, ik was het, maar ik ging ook kapot.

Tussen de piepjes van chemo-pompjes las ik over innerlijke vrede.

Tussen de piepjes van chemo-pompjes las ik in de Happinez over innerlijke vrede. “Het echte geluk is voor mensen die verdriet hebben, want God zal hen troosten.” Ik vond het op dat moment erg mooi om te lezen. Deze eeuwenoude krachtige en spirituele woorden raakten iets in mij. Ik was verdrietig, maar ook verre van gelukkig.

In de donkere, ongelukkige jaren van rouw die volgden heb ik geleerd niet zozeer te streven naar geluk, als wel naar innerlijke vrede. Ik heb ervaren dat het gevoel van geluk komt en gaat, maar de diepe innerlijke vrede blijft. Ongeacht de situatie. Meditatie en ademhaling zijn voor mij een pad geworden naar deze innerlijke vrede. Het is een manier om ‘het Ware Levenspad’ op het spoor te komen. Een weg die vertrouwen, hoop en liefde geeft.

Door meditatie ervaarde ik ín het verdriet en tíjdens tegenslagen een innerlijke vrede. Dit gaf mij kracht, inzicht en de leiding over mijn leven terug. En dat is voor mij het verschil met geluk. Er is geen weg naar continu geluk, maar er is wel een weg om in vrede te leven. Ondanks pijn, verdriet en tegenslagen is het mogelijk om in vrede te leven met jezelf en met anderen.

Door meditatie te combineren met ademhalingstechnieken kon ik een diepe rust ervaren. Tijdens die diepe rust werd het makkelijker om mijzelf geestelijk en spiritueel open te stellen. Hierin ontdekte ik de goddelijke kracht die een proces van innerlijke genezing in gang zette. Zo werden de meditaties rituelen van geestelijke en spirituele reiniging. Een manier van heelheid en eenwording; om lichaam, geest, hart en ziel weer samen te brengen in een gezonde verbinding.

Terug naar de chemoafdeling, 2014. De situatie liet weinig ruimte voor liefdevolle acceptatie. Toch hebben we in het laatste jaar samen enorm mooie en waardevolle momenten van liefde en leven ervaren. Trouwen, spiritueel ontwaken, de doop ontvangen. Maar ook afscheid nemen, de liefde verliezen, begraven. En de eerste, kleine stapjes zetten richting volledige overgave, aanvaarding en het accepteren van gebrokenheid.

Dit gaf mij kracht, inzicht en de leiding over mijn leven terug. Er is geen weg naar continu geluk, maar er is wel een weg om in vrede te leven.

Het Ware Levenspad bewandelen is in onze tijd niet gemakkelijk. We leven in een wereld vol snelle mogelijkheden. De psychiater geeft je pillen voor geluk. De vitaminestore geeft je pillen voor gezondheid. In een wereld waarin alles snel kan, is natuurlijke groei een tergend langzaam proces. Innerlijke groei en genezing is ook zo’n natuurlijk proces. Er is geen quick fix of kortere route. Het gaat ook niet om zo snel mogelijk naar de bestemming te komen, maar om de reis zelf. Het is een cliché, maar waar. Je leven is een reis waarin je leert hoe je, met je gebrokenheid en tekortkomingen, in vrede onderweg bent. Deze uitdaging geldt voor elk individueel mens, maar je hoeft het niet alleen te doen. Op Adem Utrecht is een plek waar je mensen kunt ontmoeten die dezelfde weg willen gaan. Om even op adem te komen, in verbinding met jezelf en het Ware Levenspad.

Luister hier een korte versie van de begeleide beeldmeditatie ‘Het Levenspad’.

Meedoen met een Op Adem sessie? Ervaar innerlijke rust en ontspanning, klik hier.

Artikeltje uit de Happinez lees je hier

Foto: Unsplash

Shopping Basket

Download gratis ons boek!

Ontdek de adem als makkelijkste manier om tot rust te komen en focus te hervinden.
+ Ademoefeningen om te kalmeren
+ Geleide meditaties voor innerlijke rust
+ Video en audio oefeningen
+ 4 spirituele talen

Schrijf je in en ontvang het boek en onze updates direct in je mailbox.