fbpx
Cart is empty
Adem in 4 stappen naar innerlijke rust
Meditatie ademhaling rust breathwork

Ik lig ’s avonds in bed en kan niet slapen. Ik voel aan de onrust in mijn lichaam dat ik een drukke dag heb gehad. Waarom lukt het me niet om te ontspannen en mijn lichaam tot rust te brengen? 

Multitasken met je lichaam

Ondertussen weten we uit onderzoek dat multitasken niet een erg efficiënte manier van werken is. Veel en snel schakelen tussen taken is net als veel tabs en programma’s op je laptop open staan; je mist overzicht en je wordt er trager van, een cognitieve overload. Toch doen we dit wel vaak met ons lichaam. Heb je het nét even te druk gehad, een moeilijk gesprek met een mede student of je leidinggevende, dan kun je dit in je lichaam voelen. Er zit ergens spanning, onrust.

Een vol hoofd, een knoop in je maag of spanning in je nek en schouders.

Als je vervolgens snel doorgaat naar je volgende taak of afspraak, neem je die spanning en onrust mee. Stel je nu voor dat je de hele dag door allerlei mensen spreekt, en allerlei taken verricht. Op het moment dat je jezelf niet te tijd en rust gunt om naar je lichaam te luisteren, zul je aan het eind van de dag met een vol hoofd en een hoop spanning in je lijf thuiskomen. Vervolgens kun je ’s avonds niet tot rust komen, terwijl je wel moe bent en lukt het je niet de slaap te vatten. 

Je bestaat uit 4 delen

Men komt er steeds meer achter dat lichaam en geest één geheel zijn, de zogeheten holistische visie. Holisme (Grieks: holos, het geheel) is het idee dat de eigenschappen van een systeem (fysiek, biologisch, etc.) niet kunnen worden verklaard door de som van alleen de componenten te nemen. Door tegen jezelf te zeggen “je bent je brein” doe je jezelf dus tekort als mens.

Maar dit idee is natuurlijk niet nieuw. De Griekse kerkvaders deelden deze visie op menszijn, de mens als een geheel van lichaam, ziel en geest. Zij zagen de mens als een fysiek lichaam met passies; een rationele ziel met rede, emotie en wil; en een onsterfelijke geest. Vanuit een theologisch mensbeeld zijn er hierbij vier begrippen van fundamenteel belang: roeach (geest), nefesj (ziel), leb (hart) en basar (lichaam).

Ademhaling Meditatie rust

Spiritualiteit van ziel, hart, geest en lichaam

Als de levensadem in de mens wordt geblazen, komt de ziel tot leven. Zij heeft direct te maken met de meest vitale lichaamsfuncties en is een dynamisch fenomeen. De ziel is verlangen, gewaarworden, leven, persoon-zijn. 

Het hart ligt diep verborgen in het lichaam. Het is de persoonskern, het centrum, waar zich de meest verborgen gedachten en beslissingen voltrekken. Het is de zetel van het verstand, vanwaar oordeelsvermogen en de wijsheid voortkomen.

De geest deelt veel met de ziel. Dezelfde levensadem zet de geest en ziel aan tot hechting in het binnenste. Waar de ziel zich naar binnen keert, is de geest het ‘naar buiten gekeerde ik’. Waarmee je jezelf in beweging zet, waarmee je communiceert en contact maakt met anderen. 

Het lichaam is een plaats waar de diepste emoties, alsook de (herinneringen aan) betekenisvolle relaties met anderen in geschreven staan. Het lichaam is als het ware de ziel in zijn uiterlijke gestalte. Het lichaam is niet een kleed dat de mens aan- of uittrekt, maar drukt wezenlijk uit wie de mens als persoon is. Als we nadenken hoe wij tot rust kunnen komen zijn al deze vier gebieden belangrijk en leidend.

4 stappen tot innerlijke rust

Je kunt je dus richten op je geest, je ziel, je hart en je lichaam om tot rust komen. Na een dag hard werken of studeren kun je je dus lichamelijk moe voelen, of een ‘vol hoofd’ hebben. Om jezelf weer tot rust te brengen kun je je op je lichaam, of op je hoofd richten. Maar dit zijn onderdelen van het grotere geheel van het wonder dat je bent.

Je kunt naast je lichaam en geest, ook je hart en ziel tot rust brengen.

Franz Delitzsch onderscheid daarbij zeven functies van de ziel. Het tot rust brengen van mijn percepties, mijn representatie; mijn geheugen; mijn verbeeldingskracht; mijn begrip; mijn verlangens en mijn gevoelens. Gezamenlijk is mijn ziel tot rust gekomen. Door in vier stappen je geest, je ziel, je hart en je lichaam tot rust te brengen, kom je echt tot rust.

Kom Op Adem

Bij Op Adem besteden we aandacht aan de 4 gebieden, zodat jij, als geheel mens, stap voor stap tot rust komt. In een open Op Adem avond sessie luisteren we naar elkaars ervaringen en delen het leven met elkaar. Liefdevol, open en betrokken. We doen ontspannings- en ademhalingsoefeningen en begeleide meditatie. Om bewust stil te staan innerlijke rust te ervaren. 

De kracht van ademhaling

Wil je meer lezen over de kracht van ademhaling en meditatie? Download het gratis boek ‘Kom Op Adem’. Meer dan 30 pagina’s met oefeningen en uitleg over ademhaling, meditatie en spiritualiteit.

Ik heb jaren geworsteld met drukte, spanning, onmacht, rouw, grenzen, angst, vermoeidheid en destructieve gedragspatronen. Tegelijkertijd zo verlangend naar een rustig, liefdevol leven vol van levensenergie en dankbaarheid. In dit boek deel ik mijn ervaringen met ademhaling en meditatie met je. Ik hoop dat het ook jou op het pad zet naar innerlijke rust.

Gratis boek: Kom Op Adem

Dit boek leert je door ademhaling en meditatie te groeien in rust, vertrouwen en zelfkennis. Ik deel het graag met je. Het geeft je nieuwe inzichten voor een krachtig en spiritueel leven. Je leert door meditaties en ademtechnieken de verbinding met je lichaam, geest, hart en ziel te herstellen.

Ademhaling meditatie rust ontspannen

Deel deze blog

Meer lezen?

Shopping Basket

Download gratis ons boek!

Ontdek de adem als makkelijkste manier om tot rust te komen en focus te hervinden.
+ Ademoefeningen om te kalmeren
+ Geleide meditaties voor innerlijke rust
+ Video en audio oefeningen
+ 4 spirituele talen

Schrijf je in en ontvang het boek en onze updates direct in je mailbox.