fbpx
Cart is empty
Box breathing: dé ademoefening tegen stress
Box breathing meditatie ademhaling breathwork

Box breathing: het is een eenvoudige, maar zeer krachtige ademhalingsoefening die je helpt om te ontspannen. Deze ademhalingstechniek is zo effectief dat hij zelfs wordt ingezet door Amerikaanse Navy Seal mariniers om in no-time weer te kalmeren. Zelfs in de meest heftige situaties. Heb jij last van stressklachten? Dan kan box breathing een fijne, laagdrempelige tool zijn om lichamelijk en geestelijk weer in balans te komen. En wist je dat box breathing ook een theologische verdieping kent?

In dit blog lees je alles wat je wilt weten over box breathing, de praktische toepassing ervan en de verdieping vanuit de christelijke spiritualiteit.

Box breathing uitleg

Box breathing is een bekende ademhalingstechniek die ook wel bekend staat als kubus ademhaling of 4×4 ademhaling. Deze ademhalingsoefening bestaat uit vier stappen:

  1. Adem 4 seconden in
  2. Houd je adem 4 seconden vast
  3. Adem 4 seconden uit
  4. Houd je adem 4 seconden vast

Vervolgens herhaal je deze vier stappen net zo lang als je wilt. Om box breathing nog meer verdieping te geven, kun je ervoor kiezen om dit precies vier minuten te doen.

De voordelen van box breathing

Box breathing is een eenvoudige ademhalingsoefening met veel effect. Door bewust adem te halen, haal je je lichaam namelijk uit de overlevingsmodus, ook wel bekend als fight-or-flight-modus. Deze shift uit fight-or-flight heeft enorm veel voordelen:

  • • Minder aanmaak van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol.
  • • Positief effect op je emoties en mentale welzijn.
  • • Vermindert klachten van angst en depressie
  • • Verhoogt je energieniveau
  • •  Helpt je beter te focussen
  • • Maakt je beter bestand tegen toekomstige stress

Door bewust adem te halen, haal je je lichaam uit de overlevingsmodus, ook wel bekend als fight-or-flight-modus.

Hoe werkt box breathing?

Heb je een paar minuten de tijd om te oefenen en een plek waar je je even kunt afzonderen zonder gestoord te worden? Perfect. Dan heb je alles wat je nodig hebt voor box breathing. Zorg dat je comfortabel zit op een stoel of in kleermakerszit op de grond of een kussen. Zet eventueel een timer van vier minuten en sluit je ogen. Volg de vierstappen van box breathing door eerst vier seconden door je neus te ademen. Tel langzaam tot vier terwijl je inademt en voel hoe de lucht je longen vult. Houd vervolgens je adem vier seconden vast en adem dan rustig uit voor nog eens vier seconden. Tot slot wacht je weer vier seconden voordat je de cyclus herhaalt.

Box breathing als ontspanningstechniek

Ideaal als je dagelijks de tijd en de ruimte kunt vinden om ongestoord box breathing te doen. Maar het fijne is dat je deze oefening eigenlijk overal en op elk moment kunt toepassen. Merk je dat je stressniveau stijgt terwijl je in de rij staat in een drukke supermarkt? Of voel je je gespannen tijdens een rit in een overvolle trein? Tel simpelweg tot vier bij het inademen, vasthouden, uitademen en weer vasthouden van je ademhaling. Je hoeft er niet eens je ogen bij dicht te doen. Waarschijnlijk voel je je na een paar keer al kalmer worden.

Ben je geïnteresseerd in ontspannende ademhalingsoefeningen? Hier vind je mijn gratis video- en audio-oefeningen.

Box breathing christelijk meditatie ademhaling breathwork

De spirituele verdieping in box breathing

Bij Box breathing staat het getal vier centraal. De oefening bestaat namelijk uit vier stappen en iedere stap duurt vervolgens vier seconden. Vanuit bijbelschrijvers en getallensymboliek leren we het getal vier kennen als het getal van stabiliteit, gronding en volkomenheid. Denk maar aan een tafel met vier poten. Deze tafel staat stevig en is betrouwbaar. In de natuur lopen we ieder jaar de vier jaargetijden door en wordt de fysieke wereld gevormd door de vier elementen.

In de Joodse traditie telt de naam van God – JHWH, vier letters. En in de Bijbel zien we het getal vier vaak terug: de vier windrichtingen, de vier einden der aarde, de vier evangeliën en nog wel meer. Ook wordt over het nieuwe Jeruzalem gezegd dat ‘de stad lag in het vierkant’ (Op. 21:16; vgl. Ez. 45:2; 48:16), aangezien de hoogte en lengte en breedte gelijk zijn. Dat betekent dat de toekomstige stad de vorm heeft van een kubus. Net als het getal vier staat ook de kubus symbool voor volkomenheid, stabiliteit en evenwicht.

Daarom helpt box breathing je niet alleen om op lichamelijk niveau te ontspannen door uit de fight-or-flight-modus te komen, maar hiermee belichaam je ook de spirituele betekenis van het getal vier. Je nodigt evenwicht, stabiliteit en volkomenheid uit. Als de stad die aan alle kanten gelijk is en in perfect evenwicht.

Je nodigt evenwicht, stabiliteit en volkomenheid uit. Als de stad die aan alle kanten gelijk is en in perfect evenwicht.

De 4×4 ademhaling en de 4 spirituele talen

Het getal vier vinden we niet alleen in de Bijbel en in de wereld om ons heen. Ook in onze diepste essentie zien we dit getal van volkomenheid. In ons mens-zijn kennen we namelijk vier fundamentele gebieden:

  1. Lichaam
  2. Geest
  3. Hart
  4. Ziel

Wist je dat er voor elk van deze gebieden een spirituele taal bestaat? Het kan heel goed zijn dat je op dit punt in je leven deze talen niet (allemaal) goed kunt verstaan. En dat is een enorm gemis, want ze zijn de sleutel tot die diepe, innerlijke rust waar je zo naar verlangt. Weet dat ook jij de vier spirituele talen kunt leren verstaan, wat je leeftijd, achtergrond of overtuiging ook is.

Wil je meer te weten komen over de 4 spirituele talen en hoe je ze kunt leren verstaan? Download mijn gratis e-book.

Gratis boek: Kom Op Adem

Dit boek leert je door ademhaling en meditatie te groeien in rust, vertrouwen en zelfkennis. Ik deel het graag met je. Het geeft je nieuwe inzichten voor een krachtig en spiritueel leven. Je leert door meditaties en ademtechnieken de verbinding met je lichaam, geest, hart en ziel te herstellen. Inclusief ademoefeningen en geleide meditaties om direct te starten. 

Op Adem meditatie ademhaling boek en audio oefeningen

Deel deze blog

Meer lezen?

Ontspanning, rust, meditatie

Chemo en de Happinez

Ik zit in het ziekenhuis op de chemo afdeling. Mijn lief krijgt een dosis gif ingespoten, in de hoop haar leven een paar maanden te

Lees meer →
Shopping Basket

Download gratis ons boek!

Ontdek de adem als makkelijkste manier om tot rust te komen en focus te hervinden.
+ Ademoefeningen om te kalmeren
+ Geleide meditaties voor innerlijke rust
+ Video en audio oefeningen
+ 4 spirituele talen

Schrijf je in en ontvang het boek en onze updates direct in je mailbox.