fbpx
Cart is empty
Deze 3 tips zorgen voor een goede ademhaling
ademhaling meditatie christelijk

We denken vrijwel nooit bewust na over onze ademhaling. Maar vanaf het moment dat je geboren wordt, en de eerste adem ontvangt, totdat je aan het eind van je leven je laatste adem uitblaast, haal je elke dag adem. Gemiddeld zo’n 20.000 tot 25.000 keer per dag. Het hele leven is één lange aaneenschakeling van in- en uitademingen.

Wat gebeurt er precies bij een ademhaling?

Bij iedere ademhaling breng je zuurstof naar je longen, en voer je met de uitademing koolzuurgas, koolstofdioxide (CO2) weer af. In de longen bevinden zich longblaasjes, hier vindt de gaswisseling plaats. Zuurstof uit de lucht wordt opgenomen in het bloed. En koolstofdioxide wordt afgegeven aan de lucht. De zuurstofarme, koolzuurrijke lucht wordt weer uitgeademd. Een normale hoeveelheid lucht is zo’n 400 tot 500 ml lucht per ademteug.

Voor een inademing gebruik je spieren in je borstkas, het middenrif en de buikspieren. Het middenrif, ook wel diafragma genoemd, is een sterke spier die de borst en buik van elkaar scheidt. Bij een uitademing zetten deze spieren over het algemeen geen kracht, maar laten zich ontspannen, wat genoeg druk geeft om de lucht uit de longen naar buiten te verplaatsen.

Ademhaling meditatie Breathwork ademwerk

Wat is nu een goede ademhaling?

Hierop is niet direct een eenduidig antwoord te geven. Want het maakt nogal uit of je rustig op de bank zit of bijvoorbeeld hard aan het sporten bent. Een juiste manier van ademhalen komt overeen met de mate en intensiteit van je activiteit. Dit bepaalt de snelheid waarmee je in- of uitademt, de hoeveelheid lucht, of je door je neus of mond ademt, de lengte van je  adempauzes, etc. Maar over het algemeen zijn er 3 principes die je helpen bij een goede ademhaling:

    1. Neus
    2. Vertraag
    3. Laag
 
1. Neus

Bij een goede ademhaling, adem je in en uit door de neus. Dit heeft een hoop voordelen, zoals het natuurlijke filtersysteem en het ademtempo. Je neus heeft van nature een filtersysteem door de neus haartjes. Dit zorgt ervoor dat je schonere en warmere lucht binnenkrijgt. Door bewust door je neus te ademen verwarm je ook de lucht. ook, krijg je automatisch de juiste hoeveelheid zuurstof binnen en zorg je voor de natuurlijke aanmaak van stikstofoxides in het lichaam. Dit zorgt voor een betere balans tussen koolstofdioxide en zuurstof. Doordat deze verbeterde balans door de neusademhaling, wordt het immuunsysteem versterkt. Uit onderzoek blijkt dan mensen die door de neus ademen, tot wel 60% meer zuurstof binnen krijgen dan mensen die door de mond ademen! Als laatst zorgt het ademen door de neusgaten ook dat je langzamer in- en uitademt, wat helpt in een ruststand met een goed tempo of adem ritme.

 

2. Vertraag

Een goede ademhaling – in een neutrale, kalme situatie – gaat niet te snel. In een ontspannen stand zijn 4 tot 7 ademhalingen per minuut prima. Kort gezegd bestaat het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee regelsystemen. Een gaspedaal (sympatisch zenuwstelstel) en een rempedaal (parasympatisch zenuwstelsel). Dit staat nauw in verbinding met onze hersenen. Eén klein vecht/vlucht seintje van de amygdala uit het limbisch systeem en het gaspedaal schiet aan: het lichaam is klaar om te vechten of vluchten. Andersom kun je op het het lichamelijke rempedaal (parasympatische zenuwstelsel) drukken, door een langzame ademhaling toe te passen.

Regelmatig even op de rem trappen, door langzaam en die te ademen, zorgt voor rust en herstel. Je hartslag vertraagt, je bloederuk daalt door verwijden van bloedvaten. Het maakt het cardiovasculaire systeem sterker, wat zorgt voor een betere gezondheid en meer ontspanning. Een groot misverstand is dat vaker ademhalen zorgt voor meer zuurstof. Maar dit blijkt uit onderzoek niet het geval. Dokter Buteyko, een Russische arts die levenslang onderzoek deed naar de ademhaling, ontwikkelde een methode waarbij er, kort gezegd, meer zuurstof In het lichaam werd opgenomen door minder en langzamer te ademen.

 

3. Laag

Lage ademhaling wordt bedoeld dat het middenrif of diafragma, ontspannen is, waar door de longen de ruimte krijgen wat voelt alsof je naar je buik ademt. Bij een lage ademhaling kan je de buik op en neer zien gaan. In tegenstelling tot een hoge ademhaling, die er vaak kort en snel is, en zich ter hoogte van het borstgebied beweegt. Dieper ademhalen zorgt ervoor dat je longen de ruimte krijgen om alle adem goed te ontvangen, wat de efficiëntie verhoogt van de opname en toevoer van de zuurstof naar je cellen. Daarnaast helpen je diafragma en buikspieren om dieper te ademen, waardoor je je organen masseert, wat weer helpt bij de verbetering van je spijsvertering.

Ben je geïnteresseerd in ontspannende ademhalingsoefeningen? Hier vind je mijn gratis video- en audio-oefeningen.

Retraite meditatie ontspanning

Gratis boek: Kom Op Adem

Dit boek leert je door ademhaling en meditatie te groeien in rust, vertrouwen en zelfkennis. Ik deel het graag met je. Het geeft je nieuwe inzichten voor een krachtig en spiritueel leven. Je leert door meditaties en ademtechnieken de verbinding met je lichaam, geest, hart en ziel te herstellen. Inclusief ademoefeningen en geleide meditaties om direct te starten. 

Op Adem meditatie ademhaling boek en audio oefeningen

Deel deze blog

Meer lezen?

Shopping Basket

Download gratis ons boek!

Ontdek de adem als makkelijkste manier om tot rust te komen en focus te hervinden.
+ Ademoefeningen om te kalmeren
+ Geleide meditaties voor innerlijke rust
+ Video en audio oefeningen
+ 4 spirituele talen

Schrijf je in en ontvang het boek en onze updates direct in je mailbox.