fbpx
Cart is empty
Heilige Adem? Deze relatie vinden we in de bijbel tussen geest en adem
Adem Geest Bijbel Christelijk

Als ademtrainer, pionier en christelijk counselor werk ik (Jan) veel met twintigers en dertigers. Ik ontmoet jong volwassenen die spiritueel zoekend of geestelijk vastgelopen zijn. Maar ook mensen die door crisis heen gaan, met levensvragen worstelen, verdieping in hun relatie met God zoeken of na een burn-out langzaam weer aan het opkrabbelen zijn. Vaak als ik met hen in gesprek ben, merk ik direct dat de ademhaling hoog zit. Er is spanning, gehaastheid of een innerlijke onrust in het lijf aanwezig. Meestal doe ik dan een ademoefening, en help diegene door kalmer te ademen tot rust te komen.

Ruach

In mijn eigen zoektocht en relatie met God, ontdekte ik dat er een duidelijk verband bestaat tussen de bijbelse concepten van ‘geest’ en ‘adem’. In de Bijbel is het woord dat wordt vertaald als geest vaak hetzelfde als het woord dat wordt vertaald als adem. Dit is het Hebreeuwse woord ‘ruach’, in het Grieks ‘pneuma’. Beide woorden betekenen: wind, adem en geest. Beiden worden gebruikt wanneer de Bijbel verwijst naar Gods Heilige Geest.

Ik ontdekte een nieuwe, verborgen verdieping in woorden of beelden in de bijbel, verhalen die voor mij opnieuw tot leven kwamen:

    • •  Hoe Jezus in Johannes 20 zijn discipelen de Heilige Geest geeft, door over hen heen te blazen,
    • •  Hoe in het visioen van Ezechiël God zegt: “Ruach (adem/geest) kom uit alle 4 de windstreken van de aarde en blaas deze beenderen tot leven! Waarna er uit dode beenderen en botten een levend leger opstond, en
    • •  Hoe de mens de eerste ademhaling van God ontving.

De Levensadem

In Genesis 2:7 lezen we: “En God vormde de mens uit stof, uit aarde, en blies hem de levensadem in de neus, en de mens kwam tot leven.” Het woord Levensadem, in het Hebreeuws ‘Neshama’ betekent Ziel en Geest. En de eerste mens, Adam – ‘Adama’ – betekent: man van de grond of mens van aarde. De aarde-mens krijgt door Gods-ziel ingeblazen, en komt tot leven. Het Tetragrammaton JHWH wordt meestal bijbels vertaald als ‘HEER’. De letters samen uitgesproken, zonder specifiek klinkergebruik, klinken als ademen. Het is in JHWH dat we leven, bewegen en ademen.

De levensadem – in het Hebreeuws ‘neshama’ – betekent ziel en geest.

En zo leerde ik ook naar mijn eigen ademhaling te kijken, als een geschenk van God dat ik mag ontvangen. Elk moment van de dag mag ik leven, door de adem die ik ontvang. Dit hielp mij om te groeien in een dankbare levenshouding. Er was een moment in mijn leven dat het mij niet meer lukte om te bidden. Omdat ik geen woorden kon vinden voor de pijn en het verdriet dat ik ervaarde door het verlies van mijn vrouw. Waar alle woorden tekort schoten, lukte het me wel om de naam van Jezus te ademen. En zo vond ik – op het diepste, en meest donkere punt in mijn leven, het meest krachtige gebed dat ik ooit bad, het Jezusgebed. Het ademgebed, met de naam van Jezus, op elke in- en uitademing.

YHWH Geest Adem Bijbel Christelijk Meditatie

Ademgebed

Dit korte, voor mij meest persoonlijk, intieme en krachtige gebed van mijn leven, vervulde mij als het ware opnieuw met de goddelijke Levensadem. Het blies mijn ziel opnieuw tot leven, gaf kracht om op te staan, op weg te gaan en mij opnieuw uit te strekken in verlangen naar heelheid in leven met God. Langzaam werd mijn gebedsleven nieuw leven ingeblazen. Ik hervond wat woorden en maakte een persoonlijk Jezusgebed, op mijn ademhaling wat sindsdien verweven is in mijn gebedsleven.

De Geest geeft leven, de Adem geeft leven.

Nieuw leven inblazen

De Levensadem van God uit genesis 2, de Heilige Adem van Jezus, en de Ruach die als wind en geest uit de 4 windstreken komt hebben allemaal één ding gemeen: Ze blazen nieuw Leven in! De Geest geeft leven, de Adem geeft leven. Zonder adem is er geen leven, zonder God is er geen leven. Onze fysieke ademhaling is verbonden met ons lichaam, en het leven in de fysieke wereld. Zo is onze geestelijke adem verbonden met onze geestelijke wereld, onze ziel, ons geloofsleven en relatie met God. Elke in- en uitademing herinnert ons aan onze afhankelijkheid van God. We ontvangen adem, en geven adem terug. We ontvangen de Heilige Geest, en geven dank en aanbidding aan God terug. Zo kunnen we meezingen met Maverick City Music: “there’s power in the way that we breath!”.

Gratis boek: Kom Op Adem

Dit boek leert je door ademhaling en meditatie te groeien in rust, vertrouwen en zelfkennis. Ik deel het graag met je. Het geeft je nieuwe inzichten voor een krachtig en spiritueel leven. Je leert door meditaties en ademtechnieken de verbinding met je lichaam, geest, hart en ziel te herstellen. Inclusief ademoefeningen en geleide meditaties om direct te starten. 

Op Adem meditatie ademhaling boek en audio oefeningen

Deel deze blog

Meer lezen?

Ontspanning, rust, meditatie

Chemo en de Happinez

Ik zit in het ziekenhuis op de chemo afdeling. Mijn lief krijgt een dosis gif ingespoten, in de hoop haar leven een paar maanden te

Lees meer →
Shopping Basket

Download gratis ons boek!

Ontdek de adem als makkelijkste manier om tot rust te komen en focus te hervinden.
+ Ademoefeningen om te kalmeren
+ Geleide meditaties voor innerlijke rust
+ Video en audio oefeningen
+ 4 spirituele talen

Schrijf je in en ontvang het boek en onze updates direct in je mailbox.