fbpx
Cart is empty

Op Adem Dagretraite

Een Op Adem dagretraite is een unieke dag van diepe ervaringen en rust op een schitterende locatie. Eeuwenoude wijsheden en rituelen uit de christelijke spiritualiteit helpen jou in oefeningen met ademhaling, lichaamswerk, meditatie en gebed. 

 
Zaterdag 25 mei

Wat is een retraite?

Een retraite is van oorsprong een periode van afzondering, spiritueel zelfonderzoek en geestelijke oefening. Vanuit de wijsheid en ervaringen van monniken uit de christelijke traditie worden ons spirituele oefeningen aangereikt. Vertaald naar vandaag helpen die oefeningen ons met nieuwe ervaringen en persoonlijke inzichten. Inzichten van het hart en ervaringen die helend zijn voor je lichaam, geest en ziel. 

 

Waar is een retraite goed voor? 

Een dagretraite is jezelf uit de gehaaste, prestatiegerichte en drukke omgeving halen. Om in een kalme, stille omgeving tot jezelf te komen. Het aantal jonge mensen dat kampt met stress gerelateerde klachten en burn-out was nog nooit zo hoog. Daarom is geestelijke en spirituele zelfzorg zo ontzettend belangrijk. Deze dagretraite helpt je daarbij.

Is de Op Adem retraite iets voor mij?

Een retraite – en geestelijke en spirituele zelfzorg – is in principe goed voor iedereen. Deze retraite is een extra goede investering voor jou als je:

✦ Vaak onrustig bent, vermoeid of spanningen ervaart
✦ Een dag apart wil zetten om te investeren in jezelf en je relatie met God
✦ In een drukke omgeving werkt, of juist denkt: is dit het nu?
✦ Met negatieve gedachten of patronen worstelt
✦ Jezelf en God op een nieuwe, helende manier wilt ervaren
✦ Je soms geen raad weet met je lichaam, gedachten, gevoelens of ziel
✦ Met meer kalmte, kracht en vertrouwen in het leven wil staan

 

Wat kan ik verwachten bij een Op Adem  retraite?

De Op Adem retraite staat voor groeien in vertrouwen en liefde voor jezelf en God. In plaats van altijd naar buiten of anderen te luisteren, leer je naar binnen te keren en ook jezelf te verstaan. Leer de wijsheid kennen die in je leeft, die God in je heeft gelegd. Leer te luisteren naar de taal van je lichaam, geest, hart en ziel. Luister wat ze je vertelt en hoe God zich verweeft in jouw bestaan.

Wat kun je verwachten

✦ Rust ervaren in het lichaam door ademmeditaties
✦ Een lichaamsgerichte sessie door Marijke Hukema van Restored
✦ Oefeningen in het omgaan met gedachten, gevoelens en emoties
✦ Meditatie oefeningen en gebeden voor de ziel
✦ Een dagprogramma dat – in alle rust – je dichter bij jezelf en bij God brengt
✦ Volledig verzorgd, heerlijke biologische, lokale lunch verzorgd door Wilde Wortels
✦ Ruimte voor persoonlijk proces en integratie, te wandelen op het landgoed van de buitenlocatie

Retraite Op Adem christelijke meditatie

FAQ - Vaak gestelde vragen 

Jazeker. Alle adem- en lichaamsoefeningen, meditaties en gebeden worden uitgelegd en begeleid. Ook als je geen ervaring hebt, kun je dit stap voor stap leren en direct ervaren. 

Op Adem is een christelijke en spirituele community. Dit betekent dat wij de volheid van leven ontdekken door te leren van Jezus. Dit leven geeft een diepe beleving van Gods vertrouwen, hoop en liefde. We ontvangen heelheid, innerlijke rust en vrijheid die we mogen delen met anderen. En dan vooral degenen in nood, en mensen die vastzitten in ongezonde patronen of systemen.

Meditatie komt, net als gebed, in alle religies voor. De manier van mediteren en bidden – en dan vooral tot wat/wie je je gebed richt – maakt een groot verschil. Bij de spirituele activiteiten van Op Adem richten wij ons altijd tot de God die zich laat kennen door de bijbel. De verhalen van Jezus geven ons daarbij inzichten in het meest rijke en toch toegankelijke beeld van een liefdevolle en persoonlijke God. God als een vader én als een moeder.

Bij Op Adem meditaties gebruiken we bijbelse woorden of beelden. Beelden als een levensboom uit genesis of psalm 1, of woorden zoals de spirituele levenshoudingen – Vrede, Liefde, Zachtmoedigheid, etc – uit galaten 5. Ook nodigen we Jezus uit in onze gedachten, gevoelens of herinneringen.

Jazeker, iedereen is welkom. Ongeacht levensovertuiging, ras, seksuele geaardheid, met of zonder geloofsovertuiging. Je hoeft echt je leven niet op orde te hebben, of je anders voor te doen. Je bent welkom zoals je bent, met al je mooie en donkere kanten, boos en blij, stralend en gebroken. Want dat zijn wij ook, samen. 💙

Lichaamswerk betekent bij Op Adem dat je naar je lichaam leert te luisteren, en het mag leren verstaan. Zoals spanning in je schouders je simpelweg kan laten weten dat je te druk bent geweest, zo communiceert je hele lichaam op allerlei manieren en niveaus.

Jij bent een uniek mens en je bent schitterend gemaakt. Jouw lichaam draagt een schat aan wijsheid, herinneringen en ervaringen met zich  mee. Maar ook oude pijn kan in je lichaam opgeslagen liggen.

Lichaamswerk, bewegen, voelen en zintuigelijk ervaren vergroot het lichaamsbewustzijn. Bewust voelen en daar kalm en liefdevol bij aanwezig zijn zorgt dat je bij jezelf bent.

Ons (negatief) denken zit deze ervaring vaak in de weg. Dan helpt het om geleid te worden in lichaamsbewegingen, en bewust stil te staan bij de sensaties en gevoelens van het lichaam. Te ervaren wat je voelt, waar in je lichaam en hoe dat voelt. Het begint met stil worden, luisteren, bewust voelen en ervaren. Zo leer je de intelligentie van je lijf en ontdek je daaruit ook meer over jouw fysieke, emotionele, mentale en spirituele welzijn.

Op een dagretraite zijn er maximaal 25 deelnemers. Deze groepsgrootte geeft een fijne dynamiek, veiligheid en verbinding enerzijds en voldoende ruimte voor persoonlijk proces anderzijds.

Als je nog vragen hebt kun je contact opnemen met Jan Verduijn. Je kunt mailen via jan@opadem.com of een berichtje sturen via de whatsapp knop, rechtsonderaan de pagina. 

Wat anderen zeggen

Ontspanning Ademhaling Meditatie

Voor wie is de retraite? 

Een retraite – en geestelijke en spirituele zelfzorg – is in principe goed voor iedereen. Je hoeft dus niet per se op een levensgebied vastgelopen te zijn.

De retraite kan wel specifiek helpen om te breken met bepaalde patronen, of bij levenssituaties de juiste keuzes te maken. Misschien herken je je in een van de volgende situaties:

  • ✦ Je houdt van een druk of sociaal leven maar hebt ook een gevoel overal tekort te schieten. Het gevolg is dat je vaak op te tenen loopt en veel meer energie geeft dan je ontvangt, waardoor je nog meer je best gaat doen en wat je uiteindelijk op zal branden.
  • ✦ Je ervaart drukte of werkstress, eenmaal thuis ben je moe, snel geïrriteerd of verdrietig, en met een vol hoofd plof je op de bank voor weer een avondje Netflixen.
  • ✦ Je kunt je gedachten niet loslaten en bedenkt allerlei negatieve toekomstige scenario’s. Dit zorgt ervoor dat je niet kalm in het hier en nu aanwezig kunt zijn; je bent er niet bij, je energie lekt weg en je wordt prikkelbaar terwijl er (nog) niks is gebeurd.
  • ✦ Je zit vast in patronen die je uitputten, angsten die je meedraagt. Hierdoor voel je je gevangen of opgesloten in je eigen leven, en je weet niet hoe je dit kunt veranderen.

Op Adem is ontstaan om jong werkenden te bereiken, maar voel je zeker ook welkom als je wat ouder bent 😉

De dagretraite gaat je helpen

Om dieper lichamelijk te ontspannen, gedachten tot rust te brengen, gevoelens te kalmeren en spiritueel in Gods aanwezigheid te zijn.

Een dag de tijd nemen om tot jezelf te komen, en jezelf op nieuwe manieren te ervaren.  Jezelf beter te leren kennen, en te voelen en luisteren wat er in je leeft, zodat je krachtiger in het leven staat.

De oefeningen en ervaring van rust en vertrouwen neem je mee en kun je dagelijks toepassen in je eigen leven. Het helpt om jouw plek in de wereld, jouw eigen ruimte in te nemen, en bewegingsvrijheid te creëren om fijn en gelukkig te leven.

Op Adem Dagretraite | Zaterdag 25 mei 2024 | 9.30u – 17.00u

Locatie: Kloosterhoeve De Beug, Werkhovenseweg 1 te Odijk

Beug retraite Op Adem meditatie

Het Retraite Team

Inge van Heerde

Kunstenares, retraite begeleider

Hoi! Ik ben Inge. Naast dat ik graag bij Op Adem ben, is mijn atelier op de Vlampijpstraat ook een favoriete plekje in Utrecht. Ik ben kunstenaar en daarnaast ook kunstdocent. Bij Op Adem doe ik soms ademsessies, maar meestal zorg ik voor de plantaardige maaltijden die voorafgaan aan de meditaties en ademsessies. 

Jorn den Hertog

Studentenpastor, muzikant en ondernemer

Ik ben Jorn. In het dagelijks leven ben ik studentenpastor, en creatief ondernemer. Ik geniet van stilteretraites in het klooster, lezen over christelijke mystiek (zoals Thomas Merton), én ik hou van koffie met een goed gesprek. Bij Op Adem werk ik mee aan de open ademsessie en retraites. 

Marijke Hukema

Lichaamsgericht coach en trainer

Ik ben Marijke Hukema, oprichter van Restored en werkzaam als lichaamsgericht coach en trainer. Hierin werk ik onder andere met de Body Mind Language methode, waarin houding, beweging en lichaamstaal worden ingezet, vaak in combinatie met muziek. Op creatieve wijze verbind ik ‘werken met het lichaam’ aan relevante (geloofs)thema’s. 

Jan Verduijn

Ademtrainer, meditatiebegeleider

Hi ik ben Jan, initiatiefnemer van Op Adem. Ik ben ademtrainer, spiritueel counselor, en begeleid de meditaties, ademoefeningen en gebeden op retraite. Ik help je graag ontdekken dat persoonlijk inzicht, rust en zelfkennis je helpt in een krachtig en betekenisvol leven met God. En te groeien in vertrouwen, rust en ontspanning.

TESTIMONIALS

Ervaringen van deelnemers

Adem de rust
"Ik nam deel aan de retraite om tot rust te komen, te verbinden met God. Even uit alle drukte en hectiek van het leven voor een dag bewust ademen. De retraite heeft me geholpen te ontkoppelen van alle dagelijkse afleidingen, ik kon me ontspannen. Ook had ik mooi heldere inzichten en creatieve ideeën door de opdrachten en het verkennen van mijn binnenwereld, het heeft weer inspiratie en richting gegeven. Verder hielp het me ook om door wat dingen heen te gaan en dit in zekere zin los te laten. Jan is als ademtrainer en begeleider heel uitnodigend, rustig en vriendelijk. Ik voelde me op mijn gemak en veilig. Het meest waardevol vond ik de oefeningen zelf, en de mooie locatie hielp ook wel erg mee om er aan over te geven. Ik zou deze retraite zeker aanraden! Ik zou zeggen dat het voor bijna iedereen wel goed is om zo’n dag in de rust bewust te zijn van je ademhaling en binnenwereld. En dat het een fijne omgeving is, qua mensen, locatie, eten, etc. Waar ik vooraf nog een beetje over twijfelde was in hoeverre verwacht werd dat je zou ‘socializen’. Omdat ik in mijn werk al altijd verhalen van mensen hoor, is dit juist een dag die ik voor mijn eigen binnenwereld nodig had. Dat is prima verlopen, ik voelde die vrijheid wel om in de eerste plaats er voor mezelf te zijn en soms ook wat af te zonderen. Ik had het idee dat dat oké was als je dat wilde. Anders was het mij niet gelukt in de rust te komen en tot mijn eigen binnenwereld af te zakken. Ik vond het een hele waardevolle en heerlijke dag, ik kom zeker nog een keer!"
Retraite ademhaling christelijke meditatie
Celine van Engelenhoven
De stilte heeft veel te vertellen
Ik was heel erg op zoek naar rust en ruimte in mijn hoofd en mijn lichaam. Tijdens de retraite ben ik erachter gekomen dat de stilte heel veel te vertellen heeft en dat het heel fijn is om naar jezelf te luisteren. In het begin was het vinden van rust - door mobiel en horloge weg te leggen - nog wel even een obstakel om overheen te komen. Maar ik ben heel blij dat dat gelukt is. Jan heeft een hele fijne stem en er was een goede samenhang tussen de meditaties. De sessies hadden wat mij betreft nog wel langer mogen duren, ze waren zo fijn. Verder was de lokatie top, de maaltijden, kamers en diensten in het klooster ook. Ik zou de retraite zeker aanraden als mensen op een punt zijn dat ze stil kunnen zijn. Uit ervaring weet ik dat ik dit een (half)jaar geleden niet had moeten doen. Verder vond ik het erg fijn dat er ruimte en mogelijkheid was voor individuele en persoonlijke counseling. Ik raad dit absoluut aan iedereen aan en kom zelf ook graag terug!
Review retraite Rebecca meditatie ademhaling
Rebecca Moorlag
Invloed van de adem op mijn emotie
“Ik verlangde ernaar om meer rust te ervaren in mijn hoofd en lijf. Van tevoren was ik bang dat het te zweverig zou zijn haha! Maar dit is zeker niet het geval. De Levensadem cursus heeft mij geleerd hoe belangrijk ademhaling is en de invloed daarvan op mijn emotie. Jan is begripvol, aandachtig, kundig en fijn om mee te praten. De combinatie van een korte theoretische uitleg van ademoefeningen en het mediteren helpt je om het te begrijpen en legt een basis waar je mee aan de slag gaat. Door verschillende manieren van meditatie te ervaren ontdekte ik welke wel en niet bij mij passen. Het ontmoeten van anderen die vanuit hetzelfde verlangen de cursus gaan volgen ervaarde ik als zeer waardevol. Er was ruimte om persoonlijke verhalen te delen maar ook ruimte om te luisteren als je een avond niet wilde delen. Als je twijfelt of deze cursus iets voor jou is: gewoon doen! Al is het alleen al om het mega lekkere eten van Inge!”
Ademhaling meditatie rust ontspanning
Renée Carlier
Veilige plek en spirituele ervaring
“Ik merkte dat ik graag meer rust en ademruimte wilde, maar dat ik het zo lastig vind om dat zelf vorm te geven en praktisch te maken. Graag word ik daarin op sleeptouw genomen dus ik besloot de Levensadem cursus te doen. De avonden startten met een verrukkelijke vegan maaltijd. Tijdens de cursus hoor je beknopt de achtergrond van verschillende facetten van meditatie. Bovenal is het een plek waar je kan oefenen en ontdekken wat jou helpt om verder te groeien. De cursus was voor mij een veilige plek om te oefenen, verschillende meditaties te ervaren en ook ruimte om mijn vragen te stellen. Jan is ontspannen, oprecht en geïnteresseerd in ieders eigen unieke zoektocht. Dit zorgt voor een relaxte en open sfeer, waar ik mezelf kon zijn. Het oefenen met verbonden ademhaling raakte me. Het voelde een beetje onverklaarbaar en bijzondere spirituele ervaring. Ik zou anderen deze cursus zeker aanbevelen! De cursus was voor mij een tegengeluid in een wereld waar veel meer, sneller en beter moet.”
Ademhaling meditatie rust ontspanning
Miriam Waalewijn
Bewustwording en rust door ademen
"Ik worstel(de) met tot stilstand komen in mijn dagelijkse leven en door de burn-out in het verleden worstel ik zo nu en dan ook nog met mijn ademhaling. Ik was op zoek naar een plek en begeleiding om te leren tot rust en stilstand te komen in samenwerking met mijn ademhaling. Ik vond het wel spannend vanwege mijn verleden met ademhalingsissues. Dit is eigenlijk super goed gegaan. Ik heb geleerd mijn adem onder controle te brengen en in te zetten ten behoeve van mijn gemoedstoestand en spiritualiteit. De cursus heeft mij daarbij allereerst bewustwording gebracht. Ik ben mij bewust geworden van mijn ademhaling en de effecten ervan op mijn gemoedstoestand. Daarnaast heb ik geleerd om mijn adem te gebruiken om tot rust te komen en ik heb geleerd dat ik niet hoef te panieken als mijn adem op hol slaat. Jan is heel prettig, rustgevend, wijs en gastvrij. Ook in combinatie met jouw partner Inge een oase van rust en ontspanning. Met héérlijk eten! Het leren over de adem, het oefenen en het ontmoeten van reisgenoten vond ik het meest waardevol van de cursus. Als je op zoek bent naar een vorm van meditatie, connecten met jezelf en God dan is dit een prachtige plek. Jan neemt je op een wijze, liefdevolle en vredige manier mee in het effect van je adem op je hart, geest, ziel en lichaam. Jan & Inge zijn prachtige mensen met een puur hart die jou op een prachtige wijze begeleiden in en naar de Levensadem."
Ademhaling christelijke meditatie rust ontspanning
Robbie van Veen
Een enorme rust in mijzelf
"Ik heb niet lang getwijfeld of ik wilde deelnemen aan de dagretraite. Een continue innerlijke onrust, het leven dat voorbij vliegt, matig tot rust kunnen en willen komen en geen tijd nemen om even op adem te komen. Ik dacht dit is mijn kans om te ervaren even een dag niets te moeten en tot rust te komen. En dat heeft het mij gebracht! Toen ik naar huis ging voelde ik een enorme rust in mijzelf. Ik kon mijzelf weer concentreren op gesprekken zonder dat mijn gedachten overal naar toe gingen. Momenteel ben ik bewust dat wanneer ik onrust ervaar dat ik dat kan reguleren met mijn ademhaling wat ruimte biedt in mijzelf en waardoor de onrust minder wordt. Ik raad het jou ook zeker aan! Om gewoon eens te proberen en zelf te ervaren wat het met je doet. Jan is een onwijs prettige ademtrainer die zelf rust uitstraalt en een veilige omgeving creëert om jezelf te kunnen zijn. Mooi dat dit vanuit een Christelijke identiteit wordt aangeboden!"
Nine Ngoumout
Shopping Basket

Download gratis ons boek!

Ontdek de adem als makkelijkste manier om tot rust te komen en focus te hervinden.
+ Ademoefeningen om te kalmeren
+ Geleide meditaties voor innerlijke rust
+ Video en audio oefeningen
+ 4 spirituele talen

Schrijf je in en ontvang het boek en onze updates direct in je mailbox.